Hej på er.
 
 
Hoppas att ni följer nyheterna! Det har varit riktigt oroligt här Hong Kong den senaste tiden. Det är spännande tider här och det känns som att jag får vara med att uppleva en revolution.  Men det är viktigt att komma ihåg att det faktiskt är Kina de kämpar emot och Kinas regering är en diktatur som historiskt visar att de inte drar sig för att sätta in hårda medel. Detta är den största demonstrationen mot Kina sedan " Tiananmen massakern" när tusentals studenter blev dödade. Detta är lite skrämmande, dock lever vi i andra tider nu och Kina skulle ju få otroligt negativt rykte om detta skulle hända här. Men flera av studenterna här drar paralleller och säger " tänk om historien upprepar sig" Frågan är hur länge Pekings styre kommer låta detta fortgå, de är rädda att detta ska sprida sig till "mainland kina" och då har de problem alltså.
 
Jag var inne i central en stund på måndagen för att visa stöd och för att få uppleva det som händer. Det häftiga var att allting var otroligt fredligt och otroligt lugnt, folk satt på gatan och sjöng demokrati sånger och folk delade ut gratis bakelser, glass, godis , vatten och mat.  Jag känner genuin respekt och support för dessa människor. Skulle ni kunna tänka er en demonstration i någon annan stad med mer än 50.000 människor och inte en enda bil brinner, inte ett enda skyltfönster är krossat, inte en enda sten är kastad. Det är beundransvärt tycker jag! Det var en fantstisk stämning inne i centrala Hong Kong, det är en sådan vacker stad och det var så otroligt att alla människor kämpar för samma mål.
 
Det gör ockå att jag förstår att folk blir rädda när polisen attackerade folk helt oprovocerat i söndagskväll, med tårgas, pepparspray och "rubber bullets". Men måndagen och tisdagen har vart lugna. Vi har inte haft några lektioner knappt för inga studenter kommer på föreläsningarna, dock så är lärarna okej med det, de nästan uppmanar oss att joina. Vi pratar knappt om något annan här på skolan och alla sitter klistrade vid nyheterna på kvällarna och alla Hong Kong studenter uppmanar oss utbytesstudenter att sprida detta vidare till alla vi känner, de känner sig maktlösa.  Det ska bli intressant att se hur detta utvecklar sig eftersom det är Nationaldag här i helgen så alla är lediga, vilket antagligen leder till att ännu mer människor kommer ut på gatorna.
 
Man får perspektiv på samhället när man är här och på hur viktigt det är med demokrati och yttrandefrihet. Vet ni vad Kinesisk media skriver om protesterna? ( Enligt många kineser här) Jo att alla HongKongare är ute på gatorna för att fira den kinesiska nationaldagen som är imorgon. Hur ironiskt och sjukt är inte det?

Jag blir så himla engarerad och uppjagad av det här alltså. Här kommer bilder! :)
 
Studenter på skolan förbereder sig för demonstration.

Hela skolan är tapetserad med citat och slagord.
 
 
 
 
 
 
 
 
Fight for our future, HK vill inte vara en del av kommunistiska kina.
 
Demonstrationerna sker mitt inne i finanscentrat.
 
 
Det gula bandet visar att man står för demokrati!

 
Otroliga mängder mat, vatten, gasmasker, glasögon, regnrockar, paraplyer och allt som behövs, en otroligt välorganiserad demonstration.  Alla delade ut all möjligt till varandra och det häftigaste av allt är att alla plockar undan allt skräp efter sig, det går runt människor med sopsäckar och städar (!)
 
 
 

 
 
Detta är i vanliga fall den mest trafikerade gatan i Hong Kong, nu är den helt blockerad av studenter.
 
 
Gatorna inne i stan är okuperade av demonstranter, detta är i vanliga fall en mycket trafikerad gata.
 
 
 
 
 Freedom fighters!
 
 
Imorgon åker jag till Bejing, jag är exalterad!
 
Puss & kram
 
 

Liknande inlägg

2 kommentarer

Anonym

02 Oct 2014 19:37

Vilket bra inlägg du skrivit! Man får lite bättre uppfattning om vad som händer :) kopierar länken och skickar till nära och kära! Va rädd om dig! <3

Johanna

02 Oct 2014 19:41

Hej Ebba! Så himla spännande att få läsa om det som händer i Hong Kong just nu från dig som faktiskt kan rapportera direkt! Jag hoppas du trivs bra och hade det fint i Beijing! Kramar

Kommentera

Publiceras ej